Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mekkora klíma kell? - A klíma méretezés szempontjai

Manapság egyre több otthon és iroda megfelelő hőmérsékletét hűtő/fűtő klímákkal biztosítják. Ha Ön is gondolkodik klíma beszerzésén, de nem tudja, mekkora klíma kell a lakásába, akkor jelen cikkünk Önnek szól.

Mekkora klíma kell a lakásba?

Milyen típusú klímák közül lehet választani?

Klíma típusok, márkák és gyártók széles választéka áll rendelkezésre a vásárláshoz.

 

Technológia szerinti típusok:

split (osztott) klíma: kültéri és beltéri egységgel rendelkezik

  • oldalfalra szerelhető klíma: a beltéri egységet a fal fölső részére, a mennyezethez közel helyezik el 
  • parapet klíma: beltéri egysége a fal alsó részéhez közel, vagy a plafonra szerelhető

nem osztott klíma: egyetlen egységből áll

  • mobil klíma: nem beszerelt, mozgatható klíma egység.

Működési elv szerint vannak:

  • hagyományos klímák: on-off működés
  • inverteres klímák: folyamatos, gazdaságosabb működés

Manapság a legelterjedtebbek az inverteres split klímák. Ezek üzemelnek a legalacsonyabb zajszinten és gazdaságosságban is az élen járnak.

A japán Daikin márka mindenféle teljesítményű és típusú klímát kínál. Minőségi gyártmány, nagyon megbízható, ár/érték aránya tökéletes privát használatra is.

Mekkora klíma kell, ha Daikin márkát választ?

Mekkora teljesítményű klíma kell?

Teljesítménybeli különbségük alapján is fontos a klíma méretezése. Figyelembe kell vennünk, hogy egy átlagos méretű szobába, vagy egy nagylégterű irodába van szükségünk a klímaberendezésre.

Ha egy kis alapterületű szoba hűtésére szeretnénk klímát venni, akkor érdemes kis teljesítményű (max. 2 kW) klímát választani. Ez bőven elegendő akár egy 20 m2-es helyiség klimatizálására is.

Ha a hűtendő helyiség mérete megközelíti vagy meghaladja a 100 m2-t, akkor célszerű nagy teljesítményű (min. 10 kW) klímát beszereltetni, hogy az egész területen el tudjuk érni a számunkra ideális hőmérsékletet.

Kis és nagy teljesítményű klímák a Fujitsu-tól

Az alábbi táblázatban megmutatjuk, hogyan alakul a szükséges klíma méretezés teljesítmény szempontjából a hűtendő helyiség alapterületének függvényében.

Szabványos klíma teljesítmény érték

Helyiség alapterülete

1,5 kW

10-15 m2

2,5 kW

max. 25 m2

3,5 kW

max. 40 m2

5,2 kW

60-65 m2

7,1 kW

80-90 m2

10,5 kW

max. 111 m2

14,1 kW

max. 149 m2

       

A Szaniter és Klímacenternél megtalálhatja az igényeinek megfelelő teljesítményű klímaberendezést.

Tekintse meg a különböző teljesítmény-kategóriájú klíma termékeinket:

Klíma fűtés méretezés

Manapság a klímák alkalmasak mind hűtésre, mind fűtésre. A klíma méretezéséhez az előzőleg megadott táblázat alapján megtekinthetjük, hogy mekkora alapterülethez milyen teljesítményű klíma kell.

Bár mindkettőre képesek, sokan nem számolnak a klimatizáló berendezések fűtő funkciójával, mert úgy gondolják, drága. Ugyanakkor egy jól megválasztott minőségű klímával akár spórolni is lehet egyéb fűtési módokhoz képest.

A klíma fűtés méretezéshez, gazdaságosságának megállapításához az erre felállított Európai Uniós szabvány értékeket kell megnéznünk. Nem csak fűtésre, de hűtésre is létezik ez a jósági fok mutató.

Ez a két érték:
 

  • SEER (korábban EER): szezonális energiahatékonysági tényező. A teljes hűtési szezonra vonatkozó érték. Az értéket úgy kapjuk, hogy az éves hűtési igényt osztjuk az éves, hűtésre vonatkozó áramfogyasztással.
  • SCOP (korábban COP): szezonális teljesítmény együttható. Fűtési szezonra vonatkozó érték, amit az éves fűtési igény és az éves, fűtésre használt energiafogyasztás elosztásával kapunk meg.

Minél magasabb ez a két érték, a készülék annál hatékonyabban használja fel a felvett energiát, vagyis annál gazdaságosabban üzemeltethető.

A klíma fűtés méretezése alapterület szerint önmagában szükségtelen, mert a korábbi táblázat teljesítmény értékei nem csak hűtésre, hanem mindkét funkcióra érvényesek.

Ha a fentiek alapján még mindig nem biztos, hogy milyen klímát válasszon otthonába, lépjen velünk kapcsolatba, örömmel segítünk a választásban.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír