Fürdőszoba felszerelések

A fürdőszoba története

Babilonban boltíves fedésű utcai csatornahálózat volt kiépítve a szennyvízelvezetésre, míg Egyiptomban – tudomásunk szerint – Kleopátra a fürdőmedencéjét rendszeresen szamártejjel tölttette fel fürdőzései alkalmával. A görög mintára épült római fürdők komfortfokozata még a ma embere számára is irigylésre méltó.

A modern fürdőzés megteremtését a római korból származtatjuk, amikor is a polgárok házaiban megjelentek az első fürdőhelyiségek. Külön meg kell említeni, hogy ebben az időben, de már Egyiptom nagyvárosainak villáiban is, külön helyiségek épültek olyan célra, amelyben az éjjeliedényeket tárolták. Ezek lehettek a mai WC ősi megfelelői.
A középkori Rómában balneumokat használt a nép tisztálkodásra. Az otthonokban úgynevezett mosókonyhákban fürödtek, amelyeket latinul lavantrináknak neveztek. A fiatalság és a szegényebb polgárok a Tiberiszt használták tisztálkodásra. Augustus császár görög mintára közfürdőket építtetett, de a birodalom vége felé, Konstantinos idejében, Róma már közel 1000 balneummal rendelkezett. A görög fürdőket termáknak nevezték, amelyek nemcsak a tisztálkodás igényeit elégítették ki, hanem a kikapcsolódást, a szórakozást, az üzletelést és az örömszerzés időtöltését is biztosították.
A középkor vallásos embertípusa a meztelenséget szégyenletes cselekedetnek minősítette, és ezért a jó módban élő emberek többsége a tisztálkodási szokásokat mellőzte, vagy csak ruhástól volt hajlandó, úgynevezett merülődézsákban megfürdeni. Rómában a szennyvizet föld alatti kiépített csatornákon keresztül a lakott területekről a vízgyűjtőkbe vezették a város alatti folyószakaszba. Ezt a módszert később a XIX. század közepén vezették be újra a nagy járványok leküzdésére Európa-szerte.

Budapesten 1870-től Bazalgette angol mérnök útmutatásai alapján került ez a csatornarendszer kiépítésre. Ma is ez a rendszer található a főváros alatt, amely kétmillió embert szolgál ki hibátlanul. Ez a csatornarendszer teszi lehetővé, hogy a mai értelembe vett fürdő- és WC-helyiségek otthonunk igen fontos részét képező, mára már luxust sugárzó helyiségeivé váljanak.

 

 

Kiemelt Akcióink !